HUS-avisa

«Snille» lærere gir motiverte elever

Resultatene fra Elevundersøkelsen 2011 viser at lærere som har gode relasjoner til elevene sine skaper større lærelyst og motivasjon i klassen.

Chris Ronald Hermansen , Arkiv

Kilde: bt/Fanaposten
Publisert: 13. des. 2011, 10:54
Oppdatert: 13. des. 2011, 10:54

Lærere som klarer å skape gode relasjoner i klasserommet får elever med mer motivasjon. Det kommer frem i resultatene fra Elevundersøkelsen 2011, som er elevens mulighet til å gi direkte tilbakemelding på undervisningen de mottar. Ifølge avdelingsleder i Utdanningsdirektoratet (UDIR), Marit Hognestad, er resultatene i tråd med de fokusområdene som har blitt lagt de siste årene.

– Disse funnene bekrefter forholdene vi har trukket frem som grunnleggende for å utvikle og opprettholde gode læringsmiljø i Utdanningsdirektoratets femårige satsing «Bedre læringsmiljø». Det er tydelig at lærernes relasjonelle kompetanse er av stor betydning for læringsmiljøet som elevene opplever, sier Hognestad.

Avdelingsdirektøren forteller at elever som opplever at læreren bryr seg og støtter dem, blir mer motiverte og gjør mer skolearbeid. De tør også spørre om hjelp når de har behov for det. Dette bidrar til bedre faglig læringsutbytte.

– Lærerens faglige kompetanse er selvsagt også helt sentral, men denne undersøkelsen bekrefter at vi jobber i riktig retning. Lærerens evne til å lede undervisningsforløp og å skape gode relasjoner er utslagsgivende for å motivere elevene, sier Hognestad.

Økt press på læreren

Fanaposten besøker klasse 7B på Aurdalslia skole mandag morgen. Elevene har akkurat markert tredje søndag i advent, og er i ferd med å dele seg i grupper for den ukentlige quizen som lærer Astrid Låstad Rønneberg arrangerer. Læreren har undervist siden 1992, og er ikke overrasket over elevundersøkelsens resultater.

– Etter snart 20 år som lærer har jeg erfart at trivsel og sosialt miljø i klassen er utslagsgivende for at elevene skal prestere. Jeg tror at en av de absolutt viktigste egenskapene man kan ha som lærer, er å kunne starte hver eneste dag med et smil. Det smitter lett over på elevene, som igjen gagner læringsmiljøet, sier Låstad Rønneberg.

Hun mener det har blitt økt fokus på evaluering av læreryrket de siste årene, men forteller at hun ikke opplever det som et press.

– Dette med nasjonale prøver opplever flere som en stressfaktor, og i disse tallene kommer det dårlig frem hvor godt elevene trives. Jeg har ikke opplevd det som et problem, men jeg kjenner til flere som føler det slik. Allikevel er det bra at disse evalueringene skjer, for det er den eneste måten vi kan øke kvaliteten på utdanningen til barna våre. Det er alltid det viktigste, sier hun.

– Godt verktøy

370.000 barn og unge deltok i Elevundersøkelsen 2011, et rekordhøyt antall svar.

Hognestad i UDIR forteller at forholdet mellom elev og lærer vil fortsette å være et sentralt fokuspunkt i åren som kommer.

– Når vi opplever at undersøkelsen viser det samme som vi arbeidet mot allerede, er det naturlig å fortsette å dra i samme retning. Det viktigste er å legge til rette på en best mulig måte for at elevene skal få den beste utdannelsen de kan, og undersøkelser som den vi ser resultatet av her, er et godt verktøy for å oppnå dette, avslutter hun.

Kilde: bt/Fanaposten