HUS-avisa

FORSØKSKANINER:To klasser på Frederik II bruker bare nettbrett på skolen. Det gjør det blant annet enklere å slå sammen klassene til en stor, som her, under for eksempel prosjektarbeid. Skolen håper å kunne utvide prosjektet for at flere elever skal få brett.(Alle foto: Erik hagen) Publisert: 29.08.2012

Pilotklasse på brett

Disse Frederik-elevene slipper å drasse på bøker og gamle pc-er. Et pilotprosjekt har gitt dem hvert sitt nettbrett.

– Det er selvfølgelig veldig bra, smiler Sivert Thorsen (15) fornøyd.
– Nettbrett er utrolig moro, man kan bruke det til mye

Ikke dyrere

Det er siste time fredag ettermiddag, men i klasserommet til første trinn på Frederik II videregående skole er ingen av elevene trøtte eller lei. De sitter alle ivrig bøyd over det eneste læremiddelet de har: en flunkende ny iPad.

– Den er lett å jobbe med. Og så slipper vi å ha med bøker på skolen, sier Helene Hansen (16).
Pilotprosjektet med en iPad til hver elev i to førsteklasser begynte nå ved skolestart. Frederik II har lenge ønsket å bruke nettbrett i undervisningen.

Et spleiselag med Østfold fylkeskommune har gjort tiltaket mulig; de deler regningen på 56 brett. Per elev kommer utgiftene opp mot 6.000 kroner, da er tastatur og diverse applikasjoner inkludert.

– Men det er faktisk ikke dyrere enn utgiftene vi har til pc og lærebøker, sier utdanningsleder Pål André Ramberg ved skolen.

– Nå slipper vi utgifter til det, for alle bøker og annet materiell er tilgjengelig for iPaden. Elevene har alt inne på nettbrettet. De gjør til og med notatene sine der, forklarer han entusiastisk.

Lærerikt

For ett år siden skrev Fredriksstad Blad om overfylte og rotete klasserom på Frederik II. Pc-ledninger som hang ned fra taket var svært forstyrrende for elevene. Elevrådet uttrykte også stor misnøye med pulter og stoler fra 1962.

– Er det da riktig av skolen å bruke penger på nye nettbrett?
– Noen har jo vært kritiske til det, medgir Pål André Ramberg.

– Men digital kompetanse er en av de viktigste basisferdighetene. Dette er lærerikt og til nytte for elevene. Det er også morsomt å være blant de første til å prøve ut nettbrett i undervisningen. Dessuten slipper vi nå alle disse ledningene til pc-ene som måtte lades hele tiden. Vi tror at nettbrettene kan endre det fysiske læringsmiljøet i klassen.

Mer egnet enn pc

At lesebrettene også kan virke mer motiverende for elevenes læring, er en annen viktig bakgrunn for prosjektet.
I stedet for å bare lese bøker, kan elevene enkelt nå få inn stoffet blant annet via lyd og bilde.

– Dette gir helt andre muligheter for multimedia i opplæringen. Her kan elevene også selv ta lyd- og videoopptak, redigere og lage interaktive bøker. Dette er et verktøy som er langt mer egnet til undervisning enn pc, mener Pål André Ramberg, som også roser lærernes innsats for å gjennomføre prosjektet.
– Å benytte en helt annen teknologi og bli påvirket til å endre sin undervisningspraksis i såpass stor grad, krever mye, sier han.

Publisert i Fredriksstad Blad: 29.08.2012